Припремљена је и одлука на основу које ће локална управа из општинске касе сваке године обезбјеђивати средства за уџбенике за све основце са територије општине Андријевица.


АНДРИЈЕВИЦА – Из локалне управе јуче су потврдили да ће одборницима на следећој сједници локалног парламента на усвајање бити понуђена одлука о накнади за новорођено дијете. Навели су да се ради о одлуци по којој би Општина за свако новорођенче исплаћивала једнократну накнаду у висини од 200 еура. Нагласили су да се на тај начин жели дати подстицај подизању наталитета и заустављању све израженије миграције становништва са руралног подручја. Казали су да је негативни тренд исељавања младих људи са подручја андријевичке општине попримио забрињавајући карактер и да се морају изналазити рјешења која ће бар донекле поправити демографску слику.

  • Број становника у андријевичкој општини се знатно смањио у односу на нека минула времена. У нашим школама је све мање ученика, док пензионери чине скоро четвртину становништва. Ситуација је посебно лоша на сеоском подручју гдје су се бројне школе нашле пред затварањем. Суочени са таквим проблемом припремили смо одлуку на основу које би се за свако новорођено дијете родитељима опредјељивала одређена финансијска помоћ. На тај начин желимо да помогнемо брачне парове и да стимулишемо младе људе да стварају породице – нагласио је потпредсједник општине Веско Ракетић.

Он је казао да је у циљу заштите стандарда ученика и њихових породица, припремљена и одлука на основу које ће локална управа из општинске касе сваке године обезбјеђивати средства за уџбенике за све ђаке основних школа на територији општине Андријевица.

  • Ми смо онако, како смо и обећали припремили одлуку по којој ће Општина обезбјеђивати средства за куповину књига за све основце у нашој општини. Урадили смо то јер смо свјесни да су бројни родитељи, због економске кризе, изложени озбиљним финансијским потешкоћама и да нијесу у стању да своју дјецу адекватно опреме за школу – навео је Ракетић.

По његовом тврдњама претходна власт је избјегавала да доноси овакве и сличне одлуке, јер је свјесно стварала погубан животни амбијент како би лакше манипулисала са осиромашеним народом.

  • Жалосно је што су се поједини млади људи у нашим селима у минулом периоду умјесто пуним амбарима и торовима, хвалили социјалама. То су поразне чињенице и доказ да је минула власт у Црној Гори унизили све могуће вриједности са којим су се поносили честити људи са простора Васојевића. Да су којим случајем те власти испуњавали своја предизборна обећања данас би ситуација била сасвим другачија. Имали бисмо откупне станице, погоне за прераду воћа и поврћа, мала и средња предузећа и школе пуне ђака. Сви путеви би били асфалтирани, па чак и они до планинских катуна, док би свако домаћинство имало уредно водоснадбијевање. Од тога, нажалост, скоро да нема ништа, због чега смо, иако ограничени са расположивим средствима, приморани да исправљамо грешке из прошлости и да преко одређених стимулативних мјера враћамо живот у нашу средину – закључио је Ракетић.

Активираће одлуку о стипендирању студената


Из локалне управе су поручили да ће нова локална власт, поред набавке уџбеника, осмислити низ програма као би помогли ђацима да лакше сервисирају основне потребе.

-Као прво, као одговорна власт, активираћемо одлуку о додјели стипендија најбољим студентима. Осмислићемо и програм помоћи нашим средњошколцима, и то кроз партиципацију трошкова за матурска путовања и сервисирање потреба које прате захтјеве ученика завршних разреда. Уједно награђиваћемо најбоље полуматуранте и матуранте у жељи да афирмишемо оне који због постигнутих резултата заслужују посебну пажњу. Нећемо заборавити ни дјецу предшколског узраста. Тако ћемо исправити грешке наших претходника, који нијесу имали слуха за стварне потребе младе популације – навели су из локалне управе.

Извор: Дан