Бесплатна обука за будуће предузетнике/це одржана у Андријевици

Више од тридесет младих грађана и грађанки Андријевице прошло је тренинг о предузетништву у хотелу Комови протекла два дана. Обука је пружила заинтересованим за самозапошљавањеинформације како да на најлакши начин покрену свој бизнис, нађу финансијску подршку, изборе се с бирократијом и позиционирају на тржишту.Бесплатни тренинг организован је у оквиру “Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2”, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи са петнаест локалних самоуправа у Црној Гори, међу којима је и Општина Андријевица. Тренинг је водила директорица Бусинесс Старт-уп центра Ивана Томашевић, која ће након интензивне обуке младима пружити и менторску подршку. Вриједне савјете о покретању свог бизниса и развоју каријерних вјештина дала је и гошћа обуке – млада предузетница Јасна Раденовић, која производи еколошке играчке. Обуку, која је изазвала велико интересовање младих, уз представнике УНДП-а отворили су и представници Општине Андријевица, Милош Чукић и Неда Стојановић. Млади су показали ентузијазам, активно учествовали у свим задацима, и најавили бројне нове омладинске иницијативе. Током ове године биће организовано још обука за младе у Андријевици у оквиру РеЛОаД2 програма, и то на темељу Истраживања о потребама младих које је спроведено прошле године. Заинтересовани учесници могу пратити најаве обука на сајту локалне самоуправе.

ОБУКА за МЛАДЕ, АНДРИЈЕВИЦА, 2-3.03.2023

Обука о предузетништву и покретању сопственог бизниса организоваће се  у хотелу КОМОВИ – за младе (15-30 година) od 10-16 часова 02 и 03.032023.

На дводневном тренингу млади ће научити како на најлакши начин упловити у предузетништво, наћи финансијску подршку и изборити се с администрацијом. Обуку ће водити тренерица Ивана Томашевић, уз подршку асистенткиње Биљане Поповић. Такође, на обје обуке је планиран разговор с младим предузетницама Јасном Раденовић.

Заинтересовани млади се пријављују путем мејла [email protected]. Пријаве за обуку су отворене у Андријевици до 28.02.2023. У случају да буде потребно, оправдања за школу ће бити обезбијеђена.

Министар спорта и младих боравио у радној посјети општини Андријевица

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић угостио је Министра спорта и младих господина Василија Лалошевића и генералног директора Директората за спорт Зорана Јојића који су боравили данас у радној посјети општини Андријевица.

Састанку су присуствовали и Владимир Војводић, самостални савјетник у Дирекцији за спортску инфраструктуру и Јаков Куч, службеник за јавне набавке општине Андријевица.

Имајући у виду да се општина Андријевица суочава са проблемом недостатка спортске сале, због чега су спортисти из ове општине били принуђени да за потребе одржавања тренинга и утакмица путују у друге општине, Министарство је за реализацију пројекта изградње балон сале опредијелило финансијску подршку у износу од 50.000€.

Након што се створе неопходни преуслови, очекује се да Управа за капиталне пројекте током другог квартала крене у процедуру реализације овог веома значајног пројекта.

Након састанка предсједник Ћулафић и министар Лалошевић  обишли су простор градске теретане, за који је у претходном периоду Општини Андријевица опредјељена финансијска помоћ у износу од 15.000 еура.

Договорен је наставак подршке у виду набавке недостајућих справа и реквизита.

Уручена награда за најбољег студента политичких наука Милици Бојовић

Уручена награда за најбољег студента политичких наука Милици Бојовић

Милица Бојовић студенткиња Факултета политичких наука – Универзитета Црне Горе добила је награду за најбољег студента Факултета политичких наука са просјечном оцјеном 9.83.

Поводом тога, у просторијама општине Андријевица предсједник општине Жељко Ћулафић уручио јој је награду у вриједности од 500 евра.

Предсједник општине је приликом уручења награде честитао добитници  и истакао да је у питању заслужен успех у учењу и знању које стиче, и да  верује  да ће као стручњак у својој професији допринети развоју и напретку Андријевице и Црне Горе.

 

 

 

Наставак унапређења путне инфраструктуре у општини Андријевица

На територији наше општине настављено је унапређивање путне инфраструктуре на унапријед утврђеним приоритетима. Асфалтирано је неколико путних праваца у сеоском подручју, а у наредном периоду ће бити наставак радова. На територији Мјесне заједнице Ђулићи асфалтиран је пут у дужини од 450 метара. На територији Мјесне заједнице Сеоце асфалтирана су 2 путна правца укупне дужине од 600 метара. На територији Мјесне заједнице Трешњево асфалтирано је  300 метара, у наредном периоду ће бити асфалтирано још 300 метара. У мјесној заједници Кошутиће, засеок Талановац асфалтирано је 1400 метара. Мјесна заједница Грачаница засеок Зориће асфалтирано је 600 метара. У Мјесној заједници Коњухе на путном правцу Коњухе-Аље у наредним данима се  завршава асфалтирање у дужини од 600 метара. У Мјесној заједници Трепча асфалтирано је 300 метара.

 

 

Донација Мјесној заједници и Основној школи у Улотини

Основна школа у Улотини као и Мјесна заједница Улотина од данас су  богатији за вриједну рачунарску опрему (Лап топ рачунар и штампач) коју је у име општине Андријевица донирао предсједник општине Жељко Ћулафић.

Уручујући опрему, Предсједник општине је изјавио да овом донацијом жели омогућити ученицима да лакше усвајају нова знања и вјештине, али и да развијају своје таленте, и да ће и у будућности предано радити на побољшању услова рада и положаја дјеце у нашим школама. Предсједник је изразио наду да ће се у будућности повећати број дјеце у школама у нашем крају.

Потписан уговор о подршци у финансирању пројекта изградње балон сале

Потписан уговор о подршци у финансирању пројекта изградње балон сале

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић је на данашњем састанку у Министарству спорта и младих са министром Василијем Лалошевићем потписао уговор о подршци у финансирању пројекта изградње балон сале у нашој општини, у вриједности од 50.000 евра.
Такође, на овом састанку министар Лалошевић је најавио да ће покушати да постојећу школску салу у нашем граду уврсти у програм Јавних радова.

БРИТАНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА „ФЛОРИЈАН“ ОПРЕДИЈЕЛИЛА ВРИЈЕДНУ ДОНАЦИЈУ АНДРИЈЕВИЧКОЈ СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА

БРИТАНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА „ФЛОРИЈАН“ ОПРЕДИЈЕЛИЛА ВРИЈЕДНУ
ДОНАЦИЈУ АНДРИЈЕВИЧКОЈ СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА

Захваљујући програму који у Црној Гори спроводи британска хуманитарна организација
за пружање помоћи ватрогасним и спасилачким службама „Флоријан“ јуче је
андријевичкој Служни заштите и спашавања уручена вриједна донација. Донација се
састоји од заштитних одијела за припаднике ватрогасне јединице, затим такозваног
развалног алата који се користи приликом спашавања повријеђених лица у саобраћајним
незгодама, као и опреме која се употребљава током интервенције на водама, кањонима и
планинским висовима.

Примопредаји опреме присуствовала је и представница амбасаде
Велике Британије у Црној Гори Рејчел Де Соуза, наводећи да се преко дониране опреме
жели дати допинос ефикаснијем раду и дјеловању Службе заштите и спашавања.
-Ова донација долази из британске Операције „Флоријан“ која пружа помоћ ватрогасним
јединицама у Црној Гори. Увјерени смо да ће опрема допринијети ефикаснијем раду
службе у Андријевици. Уједно, у оквору поменуте Операције, услиједиће обука
ватрогасаца у Црној Гори од стране британских ватрогасаца. Тако да очекујем да ће ваши
ватрогасци учити од британских и обрнуто. Ватрогасци су људи који пуно раде и ми
поштујемо њихово ангажовање, уз увјерење да ће то поштовати и локално становништво
– казала је Соуза.


Предсједник Савеза ватрогасаца спасилаца Црне Горе Горан Јанковић је остакао да се
ради о опреми која ће припадницима поменуте Службе у Андријевици значајно помоћи да
приликом интервенција дјелују на прави начин.
-Радује нас што смо кроз заједничко дјеловање допринијели да андријевичка Служба
заштите и спашавања, која се дуго времена, по питању опремљености, налазила у
незавидној ситуацији, добије вриједну опрему потребну да се изазовним ситуацијама
успјешно одговори – нагласио је Јанковић, додајући да се искрено нада да ће у наредном
периоду Андријевица дибијати још сличних донација.


На вриједној опреми захвалили су се предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић
и командир Службе заштите и спашавања Немања Јововић, рекавши да је ово у
последње вријеме још једна у низу акција која је допринијела да се опремљеност поменуте
службе подигне на већи ниво.
-У сарадњи са нашим пријатељима и добротворима успјели смо да за кратко вријеме
набавимо додатну опрему која је пријеко потребна за нормално функционисање Службе
заштите и спашавања. Ова последња донација, која је обезбијеђена захваљујући
британској Организацији „Флоријан“, је додатно појачала капацитете ватрогасне јединице и
улила сигурност код њених припадника да храбро, одговорно, професионално и ефикасно
одговорају радним задациома које им опис посла налаже – нагласио је Ћулафић.

ЦЕДИС ДОНИРАО ВОЗИЛA ДОМУ ЗДРАВЉА И ТУРИСТИЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

ЦЕДИС ДОНИРАО ВОЗИЛA ДОМУ ЗДРАВЉА И ТУРИСТИЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

Црногорски електродистрибутивни систем донирао је аутомобил марке ДАЦИА ДУСТЕР ЈЗУ Дом здравља Андријевица, као и возило ЛАДА НИВА Туристичкој организацији Андријевице.

Донацију Дому здравља Андријевица уручио је у име ЦЕДИС-а извршни директор Владимир Чађеновић. “Подршка здравственом систему је један од наших пословних приоритета, па је данашња донација возила Дому здравља Андријевица само једна од активности којом ЦЕДИС подржава и помаже здравствене установе. Верујем да ће ова донација омогућити здравственим радницима да лакше стигну до пацијената који нијесу у могућности да дођу у Дом здравља и на тај начин им пруже потребну здравствену његу“, истакао је Чађеновић.

Директор Дома здравља Андријевица спец.др Југослав Рачић изразио је задовољство због успостављања сарадње са ЦЕДИС-ом и подршке која им је пружена у донацији возила. “Драго нам је што је ЦЕДИС препознао нашу потребу и донирао нам путничко возило чија употреба ће омогућити бржу и ефикаснију доступност патронажних екипа становницима Андријевице. Имајући у виду разуђеност и територију наше општине, али и обим посла, ова донација ће допринијети ефикаснијој и квалитетнијој здравственој услузи патронажне службе. Посебно бих се захвалио извршном директору Чађеновићу који је имао разумијевања за наше потребе, јер овакве подршке су нам јако значајне зато што доприносе стварању услова за квалитетније пружање здравствених услуга. Надам се да ће примјер ЦЕДИС-а слиједити и друге компаније”, нагласио је Рачић.

Извршни директор ЦЕДИС-а Владимир Чађеновић уручио је кључеве возила марке ЛАДА НИВА директору Туристичке организације Андријевица Бранку Ђукићу.

 

Заставе на згради општине Андријевица на пола копља

Заставе на згради општине Андријевица на пола копља

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић поводом трагичног догађаја на Цетињу упутио је ријечи саучешћа породицама погинулих.

„У овом тренутку не постоје ријечи утјехе за породице жртава на Цетињу. Упућујем им моје искрено саучешће, у трагедији која је погодила не само Цетиње него цијелу Црну Гору, у нади да ће смоћи снаге да преброде ова тешка времена“.

Такође, поводом тродневне жалости, коју је прогласила Влада Црне Горе због незапамћене трагедије која се догодила на Цетињу, заставе на згради Општине Андријевица, спуштене су на пола копља.