Полагањем вијенаца  на споменик руским војницима на Књажевцу од стране представника Амбасаде Руске федерације у Црној Гори, Општине и борачких удружења у Андријевици je на свечан начин обиљежен 9. мај, Дан побједе над фашизмом. На споменику стоји записано: “Синови Совјетског Савеза, црвеноармејци, Николај Семјонов, Иван Иванович и Василиј Зајц борили су се на нашој груди у андријевичко – беранском партизанском батаљону. Пали смрћу храбрих августа 1943. године.” У поздравној ријечи први секретар Амбасаде Руске федерације Александар Белченко је нагласио да 9. мај представља посебан дан за Руски народ и да са собом носи значајне поруке.

– Једна стара пословица гласи „Ко не поштује своју пррошлост не може ићи у будућност“.  Зато ово сјећање представља поштовање према милионима људи који су свој живот дали да идеологија расизма, класне неједнакости и људске мржње буде уништена. Њихове подвиге и пожртвовање дужни смо памтити не само ми, него и долазеће генерације – нагласио је Белченко

Предсједник општине Жељко Ћулафић је казао да је ова свечаност још једна потврда да су везе руског и нашег народа нераскидиве и да смо кроз вјекове заједнички ишли ка истом циљу који се зове слобода. Нагласио је да нас овај чин уједно опомиње да су Руси, не само као војници, него и као научници, градитељи, умјетници, и врсни стручњаци у различитим областима оставили дубок траг у Долини Лима и да су нас својим дјелима задужили да их се вјечно сјећамо и са уважавањем помињемо.

-Тако данас, обиљежавајући Дан побједе, помињемо имена оних који су вјерујући у побједу над фашизмом, потврдили да ко за домовину умире вјечно живи. Зато се  према овој знаменитој плочи не смијемо односити само  као према дијелу прошлости, него као премa надахнућу за даља времена пуна нових изазова. У сусреттим новим изазовима храбри чињеница да народ Андријевице није заборавио совјетске војнике, јер часни Васојевићи често обилазе овај споменик, полажу вијенце и цвијеће и подсјећајући се њихве славне погибије.  Чинe то јер знају да је Русија оставила дубоке патриотске и племените трагове у историјском трајању Црне Горе- нагласио је Ћулафић

Истакао је да је сигуран да ће прича о заједничким историјским вриједностима трајати колико и људски род.

-Тако траје прича о руским ратницима који се овдје, испод наших гора, преселише у легенду из које се рађају нова пријатељства и потврђује историјска истина о минулим временима кад су словенска браћа била на истом задатку и кад су  гинула са пјесмом из које се винула искра слободе. Зато нека је вјечна слав и хвала овим херојим, а нама нека је на понос и част што су били дио наше славне прошлости- казао је предсједник Ћулафић.

У име Удружења бораца НОР-а говорио је професор Милорад Вукић, док су културном дијелу програма, ког је водила Александра Бакић Вујовић, учествовали пјесник Дарко Јововић и вокална солисткиња Косара Ристић.

Чланови поменутих делегација и бројни грађани заједно су посјетили и остале споменике палим борцима на Књажевцу.

Прије свечаности на Књажевцу представници Амбасаде Руске Федерације разговарали су са општинским руководством о успостављању културне, духовне и економске сарадње. Било је ријечи о братимљењу Андријевице са једним од руских градова, као и о организовању свечаности гдје би се промовисале свеукупне вриједности народа Русије и Црне Горе.