САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗБОГ ИСТУПАЊА РУКОМЕТНОГ КЛУБА „КОМОВИ“ ИЗ ПРВЕ ЛИГЕ

Са изнанеђењем смо примили вијест, коja je пласирана у појединим медијима, да је Рукометни клуб „Комови“ одлучио дa напусти такмичење у Првој рукометној лиги Црне Горе. Тим  прије, јер нас нико о томе није обавијестио, иако је било природно да то Управа клуба уради прије доношења поменуте одлуке.
Но, у датој ситуацији, због јавности, желимо да саопштимо да је општина Андријевица, као један од оснивача Рукометног клуба „Комови“, уложила максималне напоре и дала допринос да клуб што успјешније функционише и постиже што боље резултате. Овакве тврдње поткријепићемо и чињеницама.
Наиме, општина Андријевица је у 2021. 2022. и 2023. години за потребе Рукометног клуба опредијелила укупно око 100 000 евра. Урадили смо то иако Општина није једини власник клуба, већ је 40 процената у приватном власниству  компаније „Игма Гранд“ и пар појединаца, који, нажалост, нису у клуб уложили нити један једини цент.

Напомињемо да су у овом периоду, док је локалну власт вршило актуелно руководство, измирене све плате играчима, које су, за наше услове, биле сасвим пристојне. Такође, напомињемо да промјеном власти у Андријевици, августа 2020. године, нијесу мијењани чланови Скупштине клуба и Управног одбора, већ су на тим позицијама остали људи из ранијег сазива.
За све поменуто вријеме клубу су били обезбијеђени термини за тренинге и утакмице у Спортској дворани у Беранама. Уз то, Општина је успјела да у Андријевици опреми теретану и да у њој обезбиједи бесплатан тренинг за све спортисте са територије наше општине.
Одговорно тврдимо да је Општина у свакој ситуацији излазила у сусрет захтјевима Рукометног клуба „Комови“. Чак је и купљено комби возило за потребе лакшег одласка играча на тренинге и утакмице.
Важно је истаћи да је, сходно одредбама Закона о спорту, сваки власник  удјела у клубу дужан  да у тај исти клуб улаже онолико колико посједује власништва. У датом случају то је радила само Општина, док други то нијесу чинили. Ко је и кад стопроцентно валсништво Општине над клубом пренио у приватне руке нама још увјек није познато.
Што се тиче спортске дворане, Општина је предузела све мјере, из њене надлежности, да Андријевица добије један модеран објекат који ће задовољити потребе и спортиста и ученика у основној и средњој школи. Израда Главног пројекта спортске дворане је у заврној фази. Слиједи да се испоштују даље законске процедуре, тако да је за очекивати да се већ наредне године крене са изградњом спортске дворане, за шта треба издвојити од два до два  и по милиона евра. Реализацију тог пројекта треба да финансира Влада Црне Горе. Треба знати да је актуелна локална власт наслиједила проблем недостатка спортске дворане, као и многе друге проблеме који нијесу лако рјешиви.

Све ово говори да општина Андријевица ничим није допринијела да Рукоментни клуб „Комови“ иступи из лиге. Зашто је до тога дошло треба да се запита неко други. Бојимо се да цијела ова прича око иступања из лиге има и политичку позадину, како би се потпуно неосновано приписало актуелној локалној власти у Андријевици да не води рачуна о спортистима и спортским клубовима.
Ми смо и даље отворени за сарадњу, али уз поштовање чињеница и стварног стања.

ОПШТИНА АНДРИЈЕВИЦА
ПРЕДСЈЕДНИК