Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, уручио је вриједну опрему андријевичкој Служби заштите и спашавања намијењену да се користи у оперативним активностима на пословима заштите становништва од пожара и природних непогода. Он је том приликом саопштио да се ради о донацији вриједној 18.800 еура која је обезбијеђена преко регионалног пројекта „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“.

Ово је једна од успјешнио завршних активности испуњавања обавеза које се тичу донација које предвиђа пројекат  „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“, на начин што је за Службу заштите и спашавања у Андријевици обезбијађена противпожарна опрема. Ту су противпожарни комбинизони, рукваце и шлемови, специјална одијела и чизме за ватру, носила за повријеђене, као и радна и друга нeопходна опрема – нагласио је министар Стијовић.

Он је казао да су кроз ову донацију створени услови да припадници Службе заштите и спашавања на прави начин реагују у ванредним околностима.

На овај начин Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је, у сарадњи са Свјетском банком, дало пуни допринос да овај крај има опремљену Службу заштите и спашавања која је задужена да правовремено реагује приликом пожара и у другим ванредним ситуацијама – нагласио је Стијовић.

Он је казао да  ће код Владе покренути иницијативу да се андријевичкој Служби заштите и спашавња обезбиједи камион за гашење пожара, с обзиром да тренутно посједује само једно возило за ове намјене.

Набавка ватрогасних возила није у надлежности Министарства на чијем се челу налазим. Али, ја ћу то питање покренути код Владе, са циљем да се изнађе могућност да се за потребе андријевичке Службе заштите и спашавања обезбиједи још једно возило за гашење пожара – истакао је Стијовић.

На вриједној донацији захвалио се предсједник општине Жељко Ћулафић, рекавши да је набавка нове опреме показатељ да надлежне институције придају посебан значај заштити материјалних добара и спашавању људских живота.

До сада наша Служба заштите и спашавања није била опремљена онако како то правила налажу, али ће набавком ове опреме услови за њен рад бити значајно унапријеђени. Уз то, Општина ће поменутој служби уступити једно теренско возило, у нади да ћемо убрзо, уз помоћ донатора, набавити још један камион за гашење пожара. Све то говори да су надлежне институције посветиле пуну пажњу адекватној заштити људских живота и материјалних добара – истакао је Ћулафић.

Предсједник Ћулафић је саопштио да је, уз ангажовање нових радника, након вишегодишњег прекида, пониво успостављен рад треће смјене у Служби заштите и спашавања.

Сви смо били свједоци да је за вријеме владавине претходне локалне власти укинут рад треће смјене у Служби заштите и спашавања, што није био случај нигдје у Црној Гори. Ми смо, упошљавајући нове раднике, поново успоставили рад треће смјене. Тиме ће поменута Служба, радити непрекидно 24 часа, онако како то и прописи налажу. На тај начин припадници Службе заштите и спашавања ће бити у сталној приправности и моћи ће да благовремено и ефикасно дјелују приликом ванредних ситација – нагласио је Ћулафић.

На вриједној донацији захвалио се и командир Службе заштите и спашавања Немања Јововић.