КРАЈ ЦРКВЕ НА КЊАЖЕВЦУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СВЕТОМ АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ

Након што је у цркви Светог Архангела Михаила у Андријевици, епископ Будимљанско-никшићки Методије, са свештенством, служио Свету Архијерејску литургију,

испред овог храма откривен је споменик великом руском светитељу, кнезу и државнику Алескасндру Невском.

Биста представља дар њеног аутора познатог руског скулптора, академика Руске академије уметности Ајдина Зејналова народу Васојевића, док су постамент обезбиједили чланови Мото клуба „Ноћни вукови“. Поменути споменик подигнут је захваљујући залагању Руског дома из Београда, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве. Споменик је открио амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, подсјећајући да је руски светитељ Свети Александар Невски постао један од небеских покровитеља Васојевића од 18 вијека када су му се помолили прије битке са Турцима у подножју планине Комови. Васојевићи су својевремeно побиједили много надмоћнијег противника када су позвали Светог Александра Невског у помоћ. Oткривање овог споменика у Андријевици, а касније и у Никшићу, још једна је потврда вјековне историјске, духовне и културне повезаности између народа Русије и Црне Горе. Сигуран сам да је ова блискост и искрено пријатељство међу нашим народима чврсто и да то неће промијенити никакве пролазне гео-политичке околности – навео је Маслеников. Освештавајући споменик Александра Невског у Андријевици епископ Будимљанско- никшићки Методије је истакао да је овим чином Васово племе још једном показало да се сјећа свог заштитника и патрона, како и својих великана који су, како је навео, ишли оним уским и тегобним, јеванђељским путем кроз све вријеме искушења и на њему истрајали. Подизањем овог споменика племе Васово је још једном показало за којим истинским, правим, суштинским вриједностима сљедује. То су оне вриједности за којима је ово племе увијек кроз кроз вјекове ишло и сљедовало – нагласио је владика Методије.

Свечаности у Андриjевици, између осталих, присуствовали су и предсједници општина Беране и Андријевица Вуко Тодоровић и Жељко Ћулафић, као и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов и аутор споменима скулптор Ајдин Зејналов. Након откривања споменика и окупљања око трпезе љубави у парохијском дому на Књажевцу, предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић је у свом кабинету приредио пријем за представнике амбасаде Руске федерације у Црној Гори и академика, скулптора Ајдина Зејналова. Он је том приликом захвалио свима који су допринијели да се у Васојевићима подигне тако велелепни споменик.

Хвала вам на овом историском поклону који је у поносним Васојевићима засијао посебним сјајем који допире до неба. Васојевићи ће се поносити са овим спомеником, онако како су се увијек, његујући добре односе са Русијом, поносили са својом славном историјом и богатим духовним и културним наслеђем– казао је Ћулафић. Аутор споменика Ајдин Зејналов је нагласио да је за њега учешће у овом пројекту посвећеном Александру Невском била велика част. Додао је да је дјело о ком је ријеч настало као плод историјских и духовних веза и препорука везаних за Црну Гору и Русију. Највеће српско племе Васојевићи сматра Александра Невског за свог небеског покровитеља. Васојевићи од 18-ог вијека обележавају Дан Александра Невског као „завјетну славу“, тј. славу која се слави као завјет одређеном светитељу. У 18-ом вијеку пред одлучујућу битку против Турака племе Васојевића се молило за побједу светом Александру Невском. Према предању, током битке свети кнез Александар Невски јавио се на небу и отјерао Турке у бјекство.