ОТВОРЕНО ПИСМО РУКОВОДСТВУ ОПШТИНЕ АНДРИЈЕВИЦА

Изузетно смо радосни и поносни што је народ Андријевице на последњим локалним изборима потукао ДПС и криминални режим Мила Ђукановића и тиме вратио наду да за Васојевиће долазе бољи дани.  Стога желимо да упутимо пуну подршку актуелном руководству општине Андријевица у жељи да дају пуни допринос економској, културној и духовној обнови Васојевића. Чинимо то свјесни да је претходна власт Андријевицу довела на ивицу пропасти и да је куцнуо последњи час за спас традиционалних вриједности по којима се народ овога краја препознавао у културном и цивилизованом свијету.

Андријевица се последњих година нашла у канџама оних који су имали задатак да је избришу са мапе живих, јер су Васојевићи, као највеће српско племе, постали трн у оку оних који су кренули да дукљанизују Црну Гору. Они су у томе добрим дијелом, нажалост, и успјели, јер су села испод Комова практично остала пуста, док у граду има преко 50 затворених кућа. Привреда је на кољенима, а у школским клупама је све мање ђака. Добро живе само локални тајкуни који су приграбили природна и друштвена богатства, док су се сви остали нашли на рубу егзистенције. Сваки четврти становник Андријевице је пензионер, а на Бироу рада има више лица него оних који су у радном односу. Општина је под руководством ДПС-а била претворена у социјалну установу за помоћ и збрињавање присталица ДПС-а и мјесто гдје је свака напредна и добронамјерна идеја стављана по страни.

Андријевички Центар за културу је свих ових година лишен било каквих културних дешавања, јер су врата те установе била практично затворена за истинске ствараоце и умјетнике, који су својим дјелима и оштрим перима славу Васојевића проносили широм свијета. Локални радио, за чије се функционисање издвајало доста новца, личио је на лични сервис црногорских властодржаца, јер се на његовим таласима није могло чути ништа што се косило са политиком ДПС-а, што је не само непрофесионално, него и дрско. У таквом амбијенту, народ се нашао пред духовним понором, с тим што се број оних који су били спремни да укажу на друштвене аномалије свео на минимум. Омладини се све више увлачила у криминалне радње и разноразне пороке, док су тајне службе ширеле мржњу међу људима, етикетирајући оне који нијесу лојални владајућој структури, грађанима другог реда. Андријевица се тако нашла пред општим духовним, моралним, економским и свеукупним посрнућем.

На сву срећу у Црној Гори и Андријевици се догодио народ, који је предвођен нашом Мајком Црквом пробудио у себи слободарски дух и, оставрујући величанствену побједу, казао доста је било тлачења и понижавања од стране оних којима ништа није свето.

Зато садашње руководство општине Андријевица има историјску улогу да врати овај крај на мјесто које му припада, на мјесто узвишених вриједности, части и поштења. За такав преокрет потребна нам је реална и свеобухватна анализа садашњег стања. Поребно је, да уз помоћ свих Васојевића и других добронамјерних људи, ма гдје они живјели, створимо шири тим кадар да се избори за свеукупни препород. Не смијемо се одрицати знавених људи и оних који су се свих ових година доказивали као освједочени борци за просперитет и свеобухватну промоцију Васојевића. Нарочито не оних који су остали вјерни завичају и свој породични залог, жртву и знање приложили на олатар родне груде.

На крају за промјене су нам потребни доказани људи спремни да опште интересе ставе испред личних и, правдом и истином, поведу Васојевиће у боље сјутра лишено кукавичлука и свега што је било страно поносном Васовом соју. И што је најважније заједнички слушајмо глас Бога и глас народа и нећемо погријешити.

Предсједник Управног одбора

Удружење Васојевића „Васо“

Лакушић Зоран