Реаговање на текст у виду деманта који је дала предсједница Одбора повјереника општине Андријевица г-ђа Блажић а који је објављен на порталу Вијести дана 27.04.2024 у 15.24.

У протекла два дана искристалисало се неколико битних чињеница које требају да служе на понос свима у мјери и на начин како се ко опходио према грађанима Андријевице, са једне стране руководству локалне самоуправе а са друге Одбору повјереника.
Најприје би истакли да је руководство општине Андријевица исказало изузетан преговарачки потенцијал када је успјело да спријечи неколико покушаја прекрајања буџета који су имали за циљ суспендовање позитивних прописа.
Када је капитални сегмент у питању, Одбор је покушао са три верзије амандмана да лиши општину развојних пројеката умањујући и прикривајући приходе који већ постоје на рачуну општине и на тај начин је онемогућио да се нашим грађанима реализују већ започети пројекти у вриједности од 1 милиона евра.
Намјенску потрошњу тих средстава не може условљавати некакав стратешки план како то тврди Одбор повјереника већ је начин потрошње дефинисан као уговорна обавеза са Управом за капиталне пројекте, а потрошња тог износа је добила сагласност Министарства финансија. Тиме се одбор ставио изнад закона и онемогућио општину да спроводи преузете уговорне обавезе а самим тим и довео у питање раскид самог уговора.
Када су амандмани Одбора у питању, морамо истаћи да су грађани остали ускраћени за реализацију капиталних пројеката ове године управо у висини тог милиона евра, и то је био искључиви циљ али по свему судећи и задатак одбора повјереника.
Наводи Одбора повјереника да ће у текућој години у нашој општини бити реализовано 7,6 милиона капиталних пројеката из државног буџета имају за циљ да нашу сиромашну пштину представе као економског тигра иако спадамо у ред неразвијених општина и да представе да се код нас дешава грађевински бум, а све са циљем да покушају прикрити своје поступке и ефекте које ће они изазвати. Сваки становник Андријевице зна да је пројекат Куће воћа у застоју задњих година због пропуста у планској документацији, да је Еко катун Рујишта тек у фази пројектовања који је на дораду, да су наша дјеца без школске сале неколико година и да се и ту ради о почетној фази пројектовања, а да трансфер станица због пропуста у пројектовању нема прикључење на напонску мрежу, па овим путем поручујемо Одбору повјереника да се политика Андријевице не може водити из Подгорице и Берана и да је менаџмент општине најбољи извор информација када је у питању статус пројеката.

У сукобу права и политике увијек испашта слабији, у овом случају наши грађани.

Покушали смо колико толико да ублажимо ефекте лоших одлука тог Одбора и дјелимично смо успјели у томе на начин што је Одбор повјереника у коначном одустао од незаконитог смањивања буџета општинским предузећима јер да је остала првобитна намјера педесетак запослених у тим предузећима не би били у могућности да приме више од десет зарада у овој години што би био неприхватљив удар на те породице, јер истине ради, првобитна намјера Одбора је била да амандмански дјелује и умањи трансфере само ЈУ Центру за културу у износу од 54000 евра што би онемогућило функционисање те установе. Тиме је Одбор али прије свега његова кадровска структура послао јасну поруку да ће у наредном периоду, заступајући политику оних који су их именовали, гдје год се буде питала та политичка доктрина спроводити болне резове који ће, плашимо се, имати за циљ отпуштања радника.
Руководство општине ће у најхитнијем року обавијестити Владу ЦГ и Министарство јавне управе о новонасталој ситуацији и захтијевати разрјешење тренутног састава Одбора повјереника због неефикасности и погрешних потеза који отежавају живот просјечном нашем становнику, с обзиром да је на тај начин већ поступано са одбором повјереника у неким општинама јер то од нас очекују наши грађани.

Предсједник општине Андријевица
Жељко Ћулафић