Након бројних перипетија и потешкоћа, општинска мини- хидроелектрана Кркори која је инсталирана на градском водоводу пуштена је у рад.

То је потврдио Жељко Нововић, директор ДОО Водовод и канализација, предузећа ком је електрана дата на управљање.

Он је казао да се ради о веома важном пројекту који ће општини Андријевица доносити значајан доходак.

-Мини-хидроелектрана има веома велики значај за наше предузеће и за Општину, с обзиром на то да очекујемо приход који ће бити око 10 одсто буџета наше Општине. Самим тим, наше предузеће ће пословати стабилно и моћи ће самостално да функционише, а Општина ће средства која је досад усмјеравала за потребе Водовода моћи да усмјери у неке друге сврхе. Електрана је капацитета 398 киловата, чија је пројектована добит, по садашњим тржишним условима и према цијени електричне енергије, око 365.000 еура годишње. С обзиром на то да водоизвориште Кркори нема константан капацитет од 500 литара воде у секунди, већ крајем љета и у јесењем периоду та количина воде опада, очекујемо просјечну годишњу добит од око 240.000 до 280.000 еура, односно око 20.000 до 24.000 еура у просјеку на мјесечном нивоу- нагласио је Нововић.

image

Истакао је да се ради о еколошком пројекту који ничим неће нарушавати животну средину, нити квалитет воде из градског водовода.

-Ако узмемо у обзир чињеницу да је наша електрана дио градског водоводног система, што значи да турбину покреће вода коју по изласку из електране технички обрађујемо, односно хлоришемо и која је свакако намијењена да задовољи потребе становништва и привреде у општини Андријевица и околним селима, можемо закључити да се ради о савршено еколошком пројекту, који нема ни најмање негативног утицаја на животну средину, за разлику од других електрана које користе воду из ријека и потока и самим тим исушују корита у дионицама у којима је вода смјештена у цијев, притом угрожавајући и нарушавајући природни склад, равнотежу и пејзажне љепоте. Опрема је урађена од нерђајућих метала, а склопови опреме су такви да није могуће да у воду доспије уље из хидраулике. По пуштању мини-хидроелектране у рад урађена је и анализа воде за пиће, и резултати потврђују да је вода доброг квалитета- тврди Нововић.

Казао је да је прича о изградњи поменуте електране кренула прије више од десет година и да је реализација овог пројекта ишла веома споро, с много нелогичности, пропуста и неорганизованости.

-Ми смо, након политичких промјена у Андријевици, интензивно радили и предузели читав низ активности за пуштање мини- хидроелектане у рад. Крајем априла смо добили употребну дозволу, тако да је електрана коначно кренула с производњом електричне енергије. Крајем маја смо добили и статус повлашћеног произвођача електричне енергије од стране Регулаторне агенције за енергетику, и тиме заокружили причу о овој мини-електрани – казао је Нововић.