Ватрогасци из Берана и Андријевице богатији за нову опрему

Општина Беране, као водећи апликант, у парнерству са Општином Андријевица, конкурисала је са пројектом на Јавном конкурсу за расподјелу средстава Фонда за заштиту и спашавање, „За спремне ватрогасце – спасиоце са сјевера Црне Горе”.

За овај пројекат је одобрено око 11. 000 еура из Фонда за заштиту и спашавање.
Координаторка пројекта Рада Барјактаровић је истакла да је кроз овај пројекат за Службе заштите и спашавања у Беранама и Андријевици набављена професионала заштитна опрема за ватрогасце, и то по европским стандардима, намијењена за техничко-шумске интервенције.
“Реализација пројекта је трајала седам мјесеци и ових дана је приведена крају. Најзначајније активности су биле набавка неопходне опреме. Као водећи апликант, ми смо спровели тендерске поступке и за ватрогасце из Андријевице… Након потписивања уговора са успјешним понуђачима, опрема је у цјелости испоручена Ватрогасним јединицама, што нам је и био циљ. Поред активности набавке опреме, значајна активност је била и заједничка обука у циљу размјене знања и вјештина између ватрогасаца из Берана и Андријевице. Тако да сада можемо рећи да је успјешно реализован још један пројекат, на задовољство свих страна”, рекла је Барјактаровић.
Командир беранске Службе заштите и спашавана Мики Кораћ је нагласио да је кроз пројекат набављена лична заштитна опрема за 36 оперативних ватрогасаца-спасиоца из Службе заштите и спасавања у Беранама, као и набавка противпожарне опреме у виду ватрогасних цријева за гашење пожара за Службу заштите у Андријевици која броји 23 запослених.
“Набављена је лична радна опрема: ватрогасна одијела за техничко-шумске интервенције, ватрогасне радне чизме, ватрогасне кациге и ватрогасне рукавице за ватрогасце из Берана и професионала ватрогасна цријева за гашење пожара за ватрогасце из Андријевице”, додао је Кораћ.


Барјактаровић и Кораћ су истакли да имају одличну сарадњу у припреми и реализацији пројеката.
“Као што сам претходно поменула, заједно смо већ реализовали 2 пројекта, финансирана из овог истог Фонда који су били отприке сличне вриједности. Свакако, настојаћемо да и даље тражимо донаторска средства, на националном и међународном нивоу, како бисмо оснаживали техничке капацитете и опремљеност ове службе, која је засигурно једна од најзначајних општинских служби, која је директно одговорна за сигурност грађана и имовине”, поручила је Барјактаровић.