У оквиру пројекта „Зелени послови за бољу будућност прегограничног региона Црне Горе и Косова“, у просторијама хотела „Комови“ у Андријевици одржан је сајам пољопривреде. Поред хране и пића на штандовима су били изложени производи домаће радиности, љекобиље, механизација, као и пропагандни материјал који се тиче пољопривредне производње. Међу излагачима нашли су се пољопривредници из читавог региона, поручујући да су овакве манифестације потребне ради пуне валоризације свеукупних потенцијала са којима располаже сјевер Црне Горе.

Сајам је отворио потпредсједник општине Андријевица Веско Ракетић, уз жељу да се сви излагачи осјећају пријатно у срцу Васојевића.

-И овај сајам показује да је пољопривреда будућност наше општине и читавог региона. Зато ће локална управа у пуном капацитету подржати све пољопривредне произвођаче и оне који планирају да своју егзистенцију обезбјеђују радећи на селу. Јер ти људи су, уз велики рад и труд који улажу, вјесници неког бољег живота и просперитета. Уједно желим да се захвалим Европској унији која је опредијелила гро средстава за реализацију овог пројекта, у нади да ће сличних инвестиција бити и у наредном периоду – нагласио је Ракетић.

Пројекат, у оквиру ког је одржан сајам, је одобрен од стране Делегације Европске уније у Црној Гори. Главни апликант је Општина Андријевица, са партнером НВО Локална акциона група „Ђеревица“ из општине Дечани са Косова и коапликантом Унијом сточарских произвођача сјевера Црне Горе.

Општи циљ пројекта је ојачати и искористити пољопривредни сектор прекограничног региона као покретач одрживог запошљавања и самозапошљавања, док је специфични циљ развити континуиране праксе учења у циљу побољшања вјештина запослених у пољопривредном сектору.

На конференцији за новинаре, одржаној приликом затварања сајма, речено је да су до сада, током 25 мјесеци трајања пројекта, идентификовани и промовисани ресурси за запошљавање у пољопривреди, да су унапријеђени технички капацитети пољопривредника сјевера Црне Горе, те да су јавности и предузећима из прекограничног региона промовисани пољопривредни производи. Речено је да су за реализацију пројекта утрошена средства у висини од 262.445 еура, од чега је Еверопска унија опрдијелила 230.062 еура, односно 84,99 одсто. Партнери у пројекту уложили су преосталих 39.382 еура, или 15,1 одсто.