Jавни позив незапосленим лицима за тромјесечну обуку за развој бизнис идеја

Привредна комора Црне Горе заједно са партнерима: Привредна комора Косова, НВО ЕТРИ и Регионални бизнис центар Беране спроводи прекогранични пројекат “Вјештине за одрживо запошљавање у прекограничном региону Црне Горе и Републике Косово – Без граница! (НО БОРДЕРС)”, који је кофинансиран од Европске уније и реализује се у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020. Циљ пројекта је подизање нивоа запошљивости младих људи (15-30 година) и жена кроз побољшање потребних знања и вјештина за запошљавање у оквиру плаћене тромјесечне обуке код послодаваца, као и унапређење бизниса који послују у пограничном подручју.

Циљ позива: Одабир 15 кандидата који ће учествовати у плаћеној тромјесечној обуци за развој бизнис идеја са циљем покретања сопственог бизниса. Наведена обука ће обухватати радионице и индивидуални менторинг за све учеснике, из сљедећих области: правна питања и регистрација бизниса, финансијски менаџмент/рачуноводство, стратешко планирање и пословни модели, маркетинг и продаја и дигитални маркетинг. Уз подршку тренера и ментора, учесници ће до краја обуке развити бизнис планове и стећи неопходно знање за његову реализацију, односно покретање сопственог бизниса. Најбоље бизнис идеје/ планови ће добити и финансијску подршку, о чему је више детаља у секцији О програму обуке.

Ко се може пријавити: незапослена лица (18-30 година) и жене из општина: Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Петњица, Мојковац, Плав и Рожаје.

Право на учешће у програму подршке развоја пословних идеја и бизниса имају пунољетне особе или особе које ће током обуке постати пунољетне а које желе да региструју посао, на подручју горе наведених општина, и које су на евиденцији Завода за запошљавање или су у завршном разреду средње школе.

Пожељно је да кандидати имају:

Висок ниво мотивације за покретање самосталног бизниса

Спремност за стицање нових знања

Подносилац пријаве може поднијети само једну бизнис идеју.

Временски период обуке: 10. фебруар – 10. мај, 2024.

О програму обуке : У оквиру тромјесечне обуке у просторијама Регионалног бизнис центра Беране биће организовано пет дводневних уводних радионица на сљедеће теме: правна питања и регистрација бизниса, финансијски менаџмент/рачуноводство, стратешко планирање и пословни модели, маркетинг и продаја и дигитални маркетинг. Након тога са менторима из горе наведених области биће организовано 75 сати рада 1 на 1 који ће се одвијати онлајн. По завршетку обуке биће организоване двије финалне дводневне групне сесије из области: 1) преговарања и приступа финансијама и 2) презентација пословних идеја, које ће послужити као припрема за такмичење за најбољу бизнис идеју за коју су обезбијеђене награде. Прва награда ће бити у износу од 2,000 еур, друга 1,000 еур и трећа 500 еур. Добитници награда ће имати обавезу да новац инвестирају у свој бизнис и доказе о инвестицији доставе на увид пројектним партнерима.

Одабрани кандидати ће потписати и посебан уговор са Привредном комором Црне Горе, путем којег ће се обавезати на учествовање у тромјесечној обуци о чему ће послодавац/ментор периодично извјештавати пројектни тим. Кандидати који успјешно прођу обуку, за коју морају да обезбиједе минимум 75% присуства, добиће и потврду/сертификат о обављеној обуци, и имаће развијен бизнис план за покретање сопственог бизниса.

Начин пријаве: Заинтересовани кандидати се позивају да се пријаве путем пријавног формулара који се налази на сљедећем линку: пријавни формулар

Поред пријавног формулара, потребно је доставити:

– потврду/ доказ из Бироа рада о незапослености;

– кратак опис бизнис идеје.

Непотпуне апликације се неће разматрати. За сва питања и недоумице у вези са пријавом, молимо кандидате да пишу путем маила на: [email protected]

Рок за пријаву: Пријаве за тромјесечне обуке за развој бизнис идеја су отворене до 1.2.2024. године. Пријаве пристигле након истека назначеног рока се неће разматрати.

Критеријуми и начин одабира кандидата: Селекцију кандидата ће вршити Привредна комора Црне Горе и Регионални бизнис центар Беране заједно са одабраном консултантском агенцијом која ће спроводити обуку. Кандидати морају да испуњавају сљедеће критеријуме:

– Да су незапослена лица;

– Да припадају бар једној од двије категорије: млади (између 18 и 30 година) или жене;

– Да су настањени у мјестима у којима ће се спроводити програм обуке, односно у сљедећим општинама: Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Петњица, Мојковац, Плав и Рожаје.

Након провјере основних критеријума, предност ће се давати кандидатима који имају уредно испуњену пријаву.