Предсједник општине Жељко Ћулафић указао је да су потпуно оправдани захтjеви мјештана поткомовских села који траже да се приступи ревитализацији објеката бивших караула у мјестима Ђулиће и Кути. Он је казао да ће се, у циљу јачања развојних капацитета, иницијатива мјештана детаљно размотрити.

Тачно је да су објекти бивших караула препуштени константном пропадању и да треба тражити одређена рјешења да се они санирају и ставе у одређену функцију. Притом треба направити једну стручну анализу шта је то што би на одговарајући и функционалан начин могло да замијени бивше карауле. Свакако да у том правцу треба размишљати о отварању капацитета који гарантују упошљавање људи са овог подручја, јер су се ови крајеви, због недостaтка радних мјеста, посљедњих деценија суочавали са наглим исељавањем народа – нагласио је предсједник Ћулафић.

 

У јавном обраћању мјештани поткомовских села затражили су од нових државних и локалних власти да предузму одговарајуће мјере у циљу ревитализације објеката и имовине некадашње Југословенске народне армије који се налазе на неколико локација у мјестима Ђулиће и Кути. Ради се о бившим караулама које су, након распада Југославије, повремено за своје потребе користили припадници граничне полиције, послије чега су оне препуштене константном пропадању. Мјештани подсјећају да је у свакој од тих караула својевремено боравило и по четрдесетак војника задужених да обезбјеђују границу према Албанији. Напомињу да је једино објекат карауле у селу Јошаница доживио реконструкцију, те да је у оквиру пројекта „Ревитализација локалних заједница кроз туризам и рад са младима“, преуређен у Авантуристички центар „Мојан“. Казали су да је недопустиво што су остали објекти остављени на милост и немилост зубу времена и што ништа није урађено да се они ставе у неку одговарајућу функцију.

 

Мјештани тврде да простори Ђулића и Кута располажу са изузетним природним ресурсима који пружају добре предуслове да се на мјестима некадашњих караула инсталирају производни погони, као и услужни туристички капацитети.