MJERE NA SNAZI 
OPŠTE MJERE ZAŠTITE – ZAŠTITNE MASKE I FIZIČKA DISTANCA

 

1. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.
2. Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, javne ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, obavezna su da odrede jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.
3. U opštinama: Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Tivat i Tuzi treninzi sportista (sportista amatera, profesionalnih sportista i sportista rekreativaca) i sportska takmičenja i turniri sportista u sportskom objektu (zatvorenom i otvorenom sportskom objektu – tereni i bazeni) organizuju se bez prisustva gledalaca/navijača, na način da su vlasnici i korisnici sportskih objekata i sportske organizacije u obavezi da obezbijede primjenu privremenih mjera, i to:
– Obaveznu dezinfekciju rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koji se zajednički koriste od strane sportista, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
i
– Poštovanje mjera lične higijene – redovna higijena ruku, prije i nakon završene sportske aktivnosti.
4. U opštinama: Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Tivat i Tuzi privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
5. Rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama, ograničava se na termin od 06:00 do 22:00 u opštinama: AndrijevicaBarBeraneBijelo PoljeDanilovgrad, Kolašin, Kotor, NikšićPljevlja, Rožaje i Tivat.
6. Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) obavezni su da svoj rad organizuju, na način da:

– za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti ovog objekta (osim ako su članovi istog porodičnog domaćinstva) u opštinama: Gusinje, Herceg Novi, Petnjica, Plav, Plužine, Šavnik i Tuzi;
– za stolom sjede najviše dva gosta i unutar ugostiteljskog objekta i na terasi/bašti ovog objekta (osim ako su članovi istog porodičnog domaćinstva) opštinama: Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Kotor, Nikšić, Pljevlja, Rožaje i Tivat , i da udaljenost između naslona stolica na kojima sjede lica okrenuta leđima jedni drugima bude najmanje 1m;
– onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanja i stajanja ispred šanka;
– između stolova obezbijede udaljenost od najmanje 2m sa svih strana, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
– u ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti) obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.
PREPORUKE:
 
1. Preporučuje se vjerskim zajednicama da vjerske obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.
2. Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima koja obavljaju određenu djelatnost da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostavi obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće.
Pri tome, treba da odrede radna mjesta za koje je moguće obavljanje rada od kuće i lica koja obavljaju te poslove koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, način komunikacije zaposlenih koji vrše poslove od kuće, način za održavanje sastanaka koji je u funkciji vršenja poslova iz okvira nadležnosti I djelatnosti (telefonski, online …).